Professor Cor Molenaar heeft ons aangenaam verrast! Hij reageerde enthousiast op onze vraag om speciaal naar aanleiding van de lancering van ons nieuw webplatform een blogpost uit te werken. Op basis van zijn mening geloven we bij bAUCTION dat we op het goede spoor zitten. Cor Molenaar was al een enorme inspiratiebron voor ons. Onlangs publiceerde hij een nieuw boek “Kijken, Kijken... Anders Kopen” over nieuwe generaties die anders kopen, anders leven … en hoe internet ons denken, gedrag en communicatie drastisch veranderde. Via deze link kan je het boek bestellen. Cor Molenaar bepaalde zelf het topic van zijn blogpost hieronder waarin hij het heeft over de toekomst van webshops en de kracht van samenwerken. Hieronder leest u het resultaat.
Winkels hebben het moeilijk door de opkomst van internetshopping. Klanten kijken, vergelijken en kopen al heel snel bij een webshop. Het is ook zo gemakkelijk. Lekker ‘s avonds thuis in je zetel en de volgende ochtend is de bestelling thuis. En vaak nog goedkoper dan in de winkel. Internetshopping maakt een grote groei door, winkels hebben het hier moeilijk mee, maar hebben de webshops ook de toekomst?
Wat is een webwinkel?
Webshops zijn eigenlijk gewoon winkels op internet. Zelfde aanbod, zelfde structuur en zelfde business model. Het enige verschil is dat een webshop meestal geen winkels heeft en dat de bestellingen opgestuurd moeten worden. Bij een winkel worden de aankopen opgehaald en vaak eerst rustig bekenen. Dit verschil is natuurlijk significant, maar zijn webshops dan ook heel anders dan winkels? Nee, eigenlijk niet. Ook webshops hebben voorraden, magazijnen in plaats van winkels en moeten daarnaast de artikelen inpakken en versturen. Het doet allemaal een beetje denken aan de eerste auto’s. Nog steeds een koetsier boven op de wagen, alleen zijn de paarden vervangen door een motor. De problemen waren dan ook evident; onverharde wegen leidden tot veel stof, het ontbreken van trottoirs tot veel verkeersdoden. Daarnaast waren er geen regels, verkeerslichten of rotondes. Pas nadat de structuur werd aangepast en de auto als een aparte ontwikkeling werd gezien kon de auto evolueren. Met internet is het precies zo.
De verandering
Webwinkels zijn nog steeds winkels, er wordt geen gebruik gemaakt van de nieuwe mogelijkheden van internet. Het is gewoon “oude wijn in nieuwe zakken”. Vooral door de opkomst van Alibaba is het besef doorgebroken dat het anders kan en anders moet. Waarom nog webwinkels met de oude regels, met voorraden en problemen van levering en retournering? Waarom niet gewoon een koper en een verkoper aan elkaar verbinden? Dat is gemakkelijker, voordeliger en veel beter.
Om de onzekerheid bij kopers weg te nemen kan er dan een soort tussenpersoon komen die garanties afgeeft, betalingen regelt, informatie verstrekt en misschien ook zorgt voor goede kwaliteit en meer zekerheid bij kopers. Dit doet Alibaba vanuit China, maar dit is ook de basis voor een zogenaamd platform. Dit kan een verbinding zijn tussen bedrijven (BtoB) maar ook tussen consumenten (CtoC) en tussen bedrijven en consumenten (BtoC). Het platform maakt dan optimaal gebruik van internet, zorgt voor zekerheid voor leveranciers en kopers. Dit kan ook op lokaal niveau (per plaats), op landelijk niveau (België) of internationaal. Dat maakt niet uit. Het platform moet gevonden worden, dat is veel eenvoudiger dan veel betalen aan Google om gevonden te worden door iedere webwinkel afzonderlijk.
De toekomst
Webwinkels zullen in de toekomst steeds meer gaan samenwerken via een dergelijk platform. Dit kan via een grote partij zoals Amazon.com of Bol.com, maar ook op basis van allerlei nieuwe platformen. Dit is dan ook de kans voor België om lokale en nationale platformen te beginnen tussen de aanbieders en de vrager. Hiermee kan geconcurreerd worden met een ander kosten niveau en kopers kunnen een heel andere relatie bouwen. De toekomst van internet en e-commerce ligt in dit soort platformen. Zekerheid voor kopers en gemak voor aanbieders. Ik roep België op deze kans snel op te pakken!
PROFIEL
Gastschrijver: Cor Molenaar - professor eMarketing & Distance Selling at RSM
ErasmusUniversity Rotterdam & auteur
Locatie: Oosterbeek - Nederland
Contact: cor@cormolenaar.nl
Website / Blog: www.cormolenaar.nl